Rob Jansen30 okt '12 19:04Aangepast op 30 okt '12 22:15

Column Rob Jansen | Is Rutte wel ambitieus genoeg?

Auteur: Rob Jansen

Nederland is haantje de voorste als zwakke eurolanden een loopje nemen met de strenge begrotingsregels. Terecht, want bij een gezonde economie horen gezonde overheidsfinanciën.

Maar wie aandringt op naleving van de regels, moet zich er zelf ook aan houden.

PvdA en VVD hebben goed in de gaten welke kostenposten snel bedwongen moeten worden: zorg, sociale zekerheid en de woningmarkt. Zorg wordt duurder, de hypotheekrenteaftrek gaat eraan, de WW-duur wordt verkort, pensioenleeftijd omhoog, etc. En het bedrijfsleven gaat er 1 miljard op achteruit.

De reacties op het Regeerakkoord zijn overwegend lovend. Maar uit de doorrekening van het Regeerakkoord door het CPB blijkt dat “Rutte-II” minder ambitieus is dan het lijkt.

Als het kabinet de hele rit uitzit, resteert in 2017 een begrotingstekort van 1,5 procent, waar Brussel eigenlijk een evenwicht wil. Bovendien moet het tekort jaarlijks met 0,5 procent afnemen om dat doel te bereiken, iets wat maar één keer lijkt. En de staatsschuld staat in 2017 op 70,6 procent.

Het is de vraag of begrotingscommissaris Olli Rehn daar genoegen mee neemt. Wellicht hadden de coalitiepartners veel dieper moeten snijden in eigen vlees: het logge ambtenarenapparaat. Iets wat we ook eisen van de Zuid-Europese landen.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen