Rob Jansen30 nov '12 16:44

Column Rob Jansen | Knot op rantsoen

Auteur: Rob Jansen

Voor het nieuwe kabinet kent nivelleren nauwelijks grenzen. Niet alleen de modale “hardwerkende burger” levert in ten gunste van de minderbedeelden.

Ook de grootverdieners in de publieke sector moeten eraan geloven. De Balkenende-norm wordt gepromoveerd tot wet: in de (semi-) publieke sector mag het salaris niet hoger zijn dan 130 procent van het premiersalaris.

Voor een deel kan ik me de ophef over die hoge salarissen wel voorstellen. Het gaat om publiek geld, en meer dan 100 duizend euro voor een corporatiedirecteur die slecht 100 huizen beheert, is een enorm bedrag. Maar is 300 duizend teveel voor een corporatiedirecteur die tienduizenden woningen beheert?

Klaas Knot krijgt als president van De Nederlandse Bank 443 duizend euro, dat wordt 229 duizend euro. Ook een mooi salaris, maar internationaal is het een lachertje. Zijn Belgische collega verdient meer dan een half miljoen, de president van de Bank of England krijgt meer dan 770 duizend euro.

Het lijkt me verdedigbaar dat Knot een salaris krijgt dat internationaal niet uit de toon valt. Bovendien is het niet netjes om een lopend contract open te breken, louter om de publieke opinie tevreden te stellen. Dat geldt zelfs voor directeuren van woningcorporaties. Jammer trouwens, dat er nooit ophef is over hoge salarissen van journalisten. Die kunnen alleen maar dromen van de Balkenende-norm.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.

Gerelateerde artikelen