Rob Jansen13 mrt '13 22:56

Column Rob Jansen | CPB: we zijn te somber!

Auteur: Rob Jansen

Na Griekenland wonen de somberste consumenten in Nederland. Coen Teulings, scheidend directeur van het Centraal Planbureau, vindt dat overdreven.

Wie goed om zich heen kijkt, moet het met Teulings eens zijn. Zelfs met drie recessies op rij zijn we nog ver verwijderd van de ellende waarin Griekenland zich bevindt.

Om zijn argumenten kracht bij te zetten, noemt Teulings een aantal lichtpunten op. Zo is onze werkloosheid relatief laag, onze netto vermogenspositie goed (door de vette pensioenpotten) en is onze exportpositie zeer sterk.

Lichtpunten
Allemaal waar, maar zijn dit echte lichtpunten? Eigenlijk niet natuurlijk, het zijn sterke punten van onze economie die we moeten koesteren. Maar die sterke punten hebben we (afgezien van een tijdelijke dip in de export) al bijna zes jaar. Zo lang duurt de crisis nu al.

Met het geld van de pensioenfondsen kunnen we onze hypotheek of andere schulden niet aflossen. De werkloosheid mag relatief laag zijn, het leger zzp’ers met een te laag inkomen is groot. En beleid van de overheid dat zich geeft op economische groei is er hoegenaamd niet.

Spaar- en aflossingsstand
De meeste huishoudens zitten in de spaar- en aflossingsstand. Daardoor zijn zij eigenlijk zelf de rem op economische groei die we zo hard nodig hebben. Hoe langer we in die modus verkeren, des te langer duurt het herstel. Zo lang dat het vertrouwen tot een Grieks dieptepunt zakt. Wellicht zijn we te ver doorgeschoten in onze spaardrift. En daardoor in onze somberheid.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.

Gerelateerde artikelen