Column Rob Jansen | Het Draghi-effect is in beton gegoten
Onlangs deed Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, een interessante uitspraak over de financiële markten. Aan het begin van de schuldencrisis steeg de rente op staatsobligaties van Zuid-Europese landen tot recordhoogten. Knot had graag gezien dat beleggers de risico’s al veel eerder goed hadden ingeschat.
Aan de ene kant heeft hij daar een punt. Want hoewel de rentes van zwakke eurolanden laag was vóór het uitbreken van de crisis, hadden die landen toen al een zwakkere economie dan de Noord-Europese landen.
Daar staat echter tegenover dat banken van de BIS (de koepel van centrale banken) geen buffer aan hoefden te houden voor hun staatsobligaties, uitgegeven door landen in de eurozone. Daarmee zei de BIS in feite: beleggen in dergelijke staatsobligaties is risicoloos. Niets is minder waar gebleken.
Inmiddels zijn de rentes op Italiaanse en Spaanse staatsobligaties dramatisch gedaald. Er is geen risico meer dat het mis kan gaan, lijken ze te denken. Terwijl we zien dat die landen er slecht voorstaan en de Europese bankensector in deplorabele staat verkeert.
Die lage rentes zijn eigenlijk alleen te verklaren met het Draghi-effect. Met zijn uitspraak alles te doen om de euro te steunen, heeft hij het risico voor beleggers weg te nemen. Als de crisis weer opspeelt en de dominosteentjes omvallen, blijft het laatste steentje gewoon staan. Die van de ECB is in beton gegoten.
Rob Jansen
---
BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.