Rob Jansen2 apr '12 18:58Aangepast op 3 apr '12 18:48

Column Rob Jansen | Nederland: vol met sombere spaarders

Auteur: Rob Jansen

Je zou misschien verwachten dat de inwoners van een van de rijkste landen ter wereld ook vertrouwen hebben in de economie. Niets is minder waar, zo bleek vandaag maar uit de cijfers van het CBS over het consumentenvertrouwen. Nergens in Europa is dat zo hard gedaald als hier.

We zijn zo onzeker dat we te weinig consumeren om de binnenlandse economie lekker op gang te krijgen. Sterker nog, een van de redenen waarom het vertrouwen daalt, is omdat we meer willen sparen. Maar de verwachting is dat sparen steeds moeilijker wordt.

Daar hebben de consumenten collectief gelijk in. We sparen al enorm veel, oom via onze pensioenen. De pensioenpremies gaan nota bene verder omhoog, dus institutioneel gaan we nog meer sparen.

Daar staat tegenover dat de inkomensstijging niet groot genoeg is om de inflatie te compenseren. Een extra reden waarom het besteedbaar inkomen verder onder druk staat. Maar het grote probleem is dat we onze wens om te sparen moeten laten sparen. Consumeren zou beter zijn voor de groei.

Omdat de meeste Nederlanders in de hierboven beschreven tang zitten, is het misschien aan de overheid om de kar vlot te trekken. Dat kan door naast te bezuinigen ook meer zekerheid te verschaffen aan de burgers. Door de woningmarkt te hervormen en arbeid flexibeler te maken. Hopelijk zijn de cijfers van het CBS ook bij de heren in het Catshuis beland.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen