Rob Jansen31 aug '12 13:07

Column Rob Jansen | Duitsland verliest de strijd

Auteur: Rob Jansen

Jens Weidmann, president van de Bundesbank, heeft overwogen om af te treden. De Bild Zeitung meldde dat op basis van goed ingevoerde bronnen. Het mogelijke vertrek van Weidmann is opmerkelijk, want hij staat sinds 1 mei vorig jaar aan het roer van de Duitse centrale bank.

Weidmann is ontevreden over het beleid van de ECB om staatsobligaties van zwakke eurolanden op te kopen. Zijn voorganger, Axel Weber, trad om precies dezelfde af. Weidmann volgde hem op, maar erfde hetzelfde dilemma. De komende week zal duidelijk worden of Weidmanns vrees terecht is.

Dan vergadert het bestuur van de ECB, waar Weidmann deel van uitmaakt, over de Europese schuldencrisis. Waarschijnlijk probeert ECB-baas Mario Draghi dan steun te verwerven voor het aankopen van Zuid Europese rommelobligaties.

Het is terecht dat Weidmann zich daar fel tegen verzet. Immers, het verleden heeft aangetoond dat die aankopen (van meer dan 200 miljard euro) niets heeft bijgedragen aan een verlaging van de Spaanse en Italiaanse rente. Sterker: de rentes zijn de afgelopen weken teruggelopen, terwijl de ECB geen obligaties heeft gekocht.

Duitsland komt steeds meer geïsoleerd te staan in deze discussie. Zelfs DNB-president Klaas Knot lijkt niet meer zo streng in de leer te zijn, en op te schuiven in de richting van Draghi. Veel beter kunnen de zwakke landen hun economieën hervormen. Dat levert als enige een duurzame oplossing voor de crisis.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.

Gerelateerde artikelen