Rob Jansen15 nov '11 16:48Aangepast op 15 nov '11 17:06

Column Rob Jansen | Op de rand van recessie moeten we niet wankelen

Auteur: Rob Jansen

In tegenstelling tot wat economen dachten, is de Nederlandse economie in het derde kwartaal met 0,3 procent gekrompen.

Duitsland en Frankrijk zagen hun economie nog wel groeien met respectievelijk 0,5 en 0,4 procent. Zij zijn dus nog eventjes gevrijwaard van krimp, al zal de recessie daar ook een keer intreden.

Op deze plek neem ik graag de zuidelijke landen de maat, en houd de renteontwikkeling van die landen tegen het licht.

De spread, het renteverschil met Duitsland, is de afgelopen maanden geëxplodeerd. Welnu: obligatiebeleggers zijn ook behoorlijk geschrokken van de plotselinge krimp in Nederland. (Zie bovenstaande grafiek van de Nederlandse spread of klik hier.)

Met 2,4 procent is onze 10-jaars rente nog steeds laag, maar we moeten duidelijk wat doen om die lage rente vast te houden.

Onze krimp is vooral te wijten aan consumenten die de hand op de knip houden en de Nederlandse overheid, die snijdt in haar uitgaven.

Het is logisch dat consumenten minder uitgeven, omdat ze in het verleden (te) veel schulden hebben gemaakt. En het afbouwen daarvan leidt nu eenmaal tot minder consumptie. De overheid haalt de broekriem aan, omdat Nederland behoorlijk veel geld steekt in de redding van de zwakke broeders in de EU.

Minister De Jager staat dus voor de lastige keuze om verder te bezuinigen in tijden van economische krimp. Veel economen vinden dat onverantwoord. Het risico is immers dat de economie daardoor in een neerwaartse spiraal terecht komt. Een alternatief is het verhogen van belastingen, bijvoorbeeld de BTW.

Hoe dan ook, de schuldencrisis raakt nu ook de reële economie.

Dit voorjaar neemt het kabinet pas de beslissing over extra bezuinigingen, of juist niet. Misschien wordt die beslissing, net als in Italië en Griekenland, vooral bepaald door wat obligatiebeleggers van ons financieel beleid vinden.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen