Rob Jansen11 jun '12 18:59Aangepast op 11 jun '12 23:08

Column Rob Jansen | Spanje gered, Europa nog niet

Auteur: Rob Jansen

Euforie aan het begin van de handelsdag vandaag. Spanje krijgt maximaal 100 miljard euro om zijn zombiebanken overeind te houden. Volgens het IMF is daar maximaal 40 miljard voor nodig, dus het speciale fonds voor de Spaanse banken zit ruim in z’n jasje.

Of toch niet? Banken als Goldman Sachs en de Bank of America denken dat die 100 miljard helemaal niet toereikend is. ING denkt dat de Spaanse banken minimaal 75 miljard nodig hebben. Die onrust zorgde dan ook voor een minder fraai einde van de handelsdag. De Spaanse 10-jaars rente staat op bijna 6,5 procent.

Veel over de deal is nog onduidelijk. Als het geld via het nog op te richten ESM wordt overgemaakt, heeft het ESM voorrang boven andere obligatiehouders. Als Spanje niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, hebben zij het nakijken.

De uit te keren steun wordt gestort in een speciaal fonds van de Spaanse overheid. Die blijft dus aansprakelijk en de staatsschuld zal als gevolg van de steunoperatie oplopen tot zo’n 90 procent van het BNP. Het enige voordeel voor Spanje is dat de rente lager is dan op de kapitaalmarkt.

De Spaanse banken worden geherkapitaliseerd met Europees geld via de Spaanse overheid. De facto komt de rekening dus te liggen bij de Spaanse belastingbetaler, die een dergelijk last eigenlijk niet kan dragen. Op het eerste gezicht lijkt Spanje uit de brand, maar het Europese schip is zinkende. Welke landen hebben een zwemdiploma?

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen