Rob Jansen19 sep '11 16:05

[19-09] Rob Jansen: Ierland, lichtend voorbeeld voor de Grieken

Auteur: Rob Jansen

In discussies over ontwikkelingshulp wordt vaak geanalyseerd waarom landen economisch zo slecht presteren. Langzaam wordt duidelijk dat dát niet altijd de juiste manier is.

Slecht presterende landen kunnen beter kijken naar wat succesvolle concurrenten beter doen dan zijzelf...

De Griekse economie zal ook volgend jaar krimpen, waardoor de Grieken vier jaar achter elkaar in recessie verkeren. Alle ogen zijn deze dagen gericht op de controleurs van het IMF en de ECB, die groen licht moeten geven voor uitbetaling van 8 miljard noodhulp.

Mocht het oordeel negatief zijn, dan lijkt een faillissement onvermijdelijk.

Het hete hangijzer is de inspanning die Griekenland levert om zijn overheidsfinanciën op orde te brengen. Een van de noodgrepen is de invoering van een onroerend goedbelasting, waarmee de Grieken hun geldschieters gunstig willen stemmen. Maar de controleurs hebben al gezegd dat die maatregel geen twee, maar slechts 1 miljard euro zal opbrengen.

Het IMF en de EU zien sowieso liever dat er fors bezuinigd wordt, in plaats van het invoeren van extra belastingen. En het lukt de Grieken maar niet om hun tafelzilver te privatiseren.

Net als ontwikkelingslanden, moeten de Grieken eens kijken naar landen die het beter doen dan zijzelf.

De rentestand is een goede graadmeter voor het succes van de zwakke broeders met hun hervormingsplannen. Voor de Grieken staat de teller op 20,8% rente op hun 10-jarige staatslening.

De Portugezen daarentegen hebben de rente zien zakken van 13% naar 11%. En de Ieren hebben helemaal een huzarenstukje geleverd: op 18 juli was de rente bijna 14%, nu is die 8,4%.

Wat doen de Ieren beter dan de Grieken? Ze staken niet, de regering kondigt harde bezuinigen aan en voert die ook uit. Dat ook Zuid Europeanen van aanpakken weten, bewijzen de Portugezen. Premier Coelho van Portugal kondigde vandaag de privatisering aan van elektriciteitsbedrijven en de olie- en gassector.

Als Papandreou daar een voorbeeld aan neemt, kan het misschien nog goed komen met de Grieken. En dat advies geldt natuurlijk ook voor Zapatero en Berlusconi!

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen