Rob Jansen27 apr '12 13:27

Column Rob Jansen | Dalende rente geeft lucht aan De Jager

Auteur: Rob Jansen

Opluchting was er gisteren bij obligatiebeleggers na het “Kunduz-akkoord”. Het is Rutte en De Jager gelukt om te bezuinigen en te hervormen. Het begrotingstekort bedraagt in 2013 niet meer dan 3 procent.

De 10-jaarsrente staat weer onder de 2,3 procent. Het verschil met de Duitse rente, de spread, is ook weer verder teruggelopen.

De Nederlandse rente volgt de Duitse, waaruit je kunt afleiden dat Nederland weer wordt gezien als een veilige haven in onzekere tijden. Het akkoord bevat naar mijn mening ook voldoende punten voor kredietbeoordelaars om de triple-A status in stand te houden.

In Spanje weten ze maar al te goed wat de desastreuze gevolgen zijn als je kredietstatus wegsmelt. Het land slaagt er niet in zijn begrotingsdoelstellingen te halen en wil dan ook respijt van Brussel. Maar de houding moet juist zijn: we willen geen respijt, de economie moet op rails.

Eerlijk is eerlijk, Nederland kan dat veel makkelijker dan Spanje. Naast de downgrade vandaag door Standard & Poor’s, werd duidelijk dat de Spaanse werkloosheid verder is opgelopen. Bijna een kwart van de Spanjaarden zit zonder werk.

Daarnaast, en dat is de belangrijkste reden voor de downgrade, staan de Spaanse banken er belabberd voor. De overheid zal er miljarden in moeten pompen, waardoor de staatsschuld verder zal oplopen. Het is te hopen dat de politici daar dezelfde moed aan de dag leggen als de oppositie in onze Tweede Kamer.

Want daar draait het om: lef tonen en ingrijpende veranderingen doorvoeren.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen