Rob Jansen30 aug '12 19:08

Column Rob Jansen | Meer geld, meer problemen

Auteur: Rob Jansen

Wie krap bij kas is, gaat meestal op zoek naar geld. Politici zijn wat dat betreft net gewone mensen. Maar net als voor ons, geldt voor politici: het is beter de tering naar de nering te zetten.

Toch riepen Rajoy en Hollande vandaag de ECB op om de zuidelijke landen te hulp te schieten. Uiteraard met een flinke zak geld.

Ze willen dat de ECB obligaties van zwakke landen opkoopt, om op die manier de rente voor hen te drukken. Daar zeuren ze nu al zo lang om, dat de kans groot is dat de ECB nog dit jaar door de knieën gaat. Jammer, want het verleden heeft aangetoond dat steunaankopen op de langere termijn niets opleveren.

Het grondig hervormen van de economie is veel effectiever. Want dat is de kern van het probleem van de zuidelijke landen. En gelukkig werpt dat ook langzaam aan zijn vruchten af. De handelstekorten van die landen nemen in rap tempo af en de lonen dalen er. De concurrentiekracht neemt op die manier toe.

De Verenigde Staten staan er eigenlijk net zo slecht voor als Zuid-Europa, kijkend naar de overheidsfinanciën. Het tekort loopt tegen de 10 procent en de staatsschuld rond de 70 procent van het BBP. Ook daar wordt de geldkraan waarschijnlijk verder opgedraaid. De FED, de Amerikaanse centrale bank, creëert extra geld om in de economie te pompen. Toch zal de nieuwe president ook daar straks gewoon de tering naar de nering moeten zetten.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.

Gerelateerde artikelen