Rob Jansen16 dec '11 17:58Aangepast op 19 dec '11 00:11

Column Rob Jansen | Bankenbelasting: rem op kredietverlening

Auteur: Rob Jansen

Banken, wat heb je er aan? Als je de meningen polst op de Albert Cuypmarkt, zal iedereen zeggen dat bankiers boeven zijn en de crisis hebben veroorzaakt. Straffen die banken, met een stevige bankenbelasting!

Mensen die een huis willen kopen en ondernemers die kredieten nodig hebben, zullen er waarschijnlijk genuanceerder over denken. En de Raad van State gelukkig ook.

Het kabinet wil graag komend jaar al een extra belasting invoeren voor de banken. De onderbuik zegt ons immers: banken zijn met ons belastinggeld gered en ze verdienen straf. Want ze hebben ook nog eens hoge bonussen uitgekeerd.

De werkelijkheid ligt, zoals wel vaker, veel genuanceerder. ABN Amro is inderdaad helemaal overgenomen door de staat. Hoeveel we van de 30 miljard belastinggeld terugzien, weten we pas als de bank over enkele jaren wordt verkocht.

ING, Aegon en SNS Reaal zijn de grote andere spelers die steun van de overheid hebben gekregen. Maar die steun is (of wordt) terugbetaald, met een forse rentevergoeding die rechtstreeks in de schatkist vloeit. Als ABN Amro goed wordt verkocht, heeft het de belastingbetaler zelfs winst opgeleverd.

Minister De Jager mag dan ook niet verbaasd zijn dat zijn wetsvoorstel voor de bankenbelasting door de Raad van State is afgekraakt. De motieven van het kabinet zijn niet overtuigend. De belasting is geen effectieve manier om de bonuscultuur aan te pakken. Bovendien hebben banken zelf al regels ingevoerd om riante bonussen aan banden te leggen.

De Raad van State is ook gevoelig voor het argument van banken dat ze worden bedolven onder nieuwe regelgeving. Ze moeten aan strengere kapitaalseisen voldoen, het toezicht is verscherpt en ze dragen fors bij aan het depositogarantiestelsel.

Het kabinet kan het advies van de Raad van State naast zich neerleggen, en de kans is groot dat dat ook gebeurt. Met als gevolg dat de kredietverlening verder wordt belemmerd. Het is goed om je dat te realiseren als je nul op het rekest krijgt van je bank.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen