Rob Jansen11 mei '12 17:42

Column Rob Jansen | Olli Rehn: niet sexy en niet goed

Auteur: Rob Jansen

In een oersaaie speech heeft Olli Rehn, de Eurocommissaris voor Economische Zaken, zijn licht laten schijnen over de stand van de Europese economie.

Hij vindt dat Europa in een milde recessie zit. Gemiddeld genomen heeft hij ongetwijfeld gelijk, al hebben de inwoners van Griekenland, Spanje en Portugal niet zo veel aan. Zij moeten alle zeilen bijzetten om de eindjes aan elkaar te knopen.

Opmerkelijker nog, vind ik het optimisme dat spreekt uit zijn Lenteprognose. In de tweede helft van dit jaar trekt de economie waar aan, de krimp voor heel 2012 bedraagt 0,3 procent. En in 2013 groeien we alweer met 1,3 procent. Zelfs de Nederlandse economie zal 0,7 procent groeien. Ik hoop van harte dat Rehn gelijk heeft, maar ik betwijfel of die cijfers gaan halen.

Spanje is misschien wel het grootste zorgenkind binnen de eurozone. Toch verwacht Rehn dat de economie daar vanaf volgend jaar weer gaat groeien. Het valt niet te ontkennen dat Spanje er alles aan doet om dat realiseren. Maar met een astronomische hoge werkloosheid en een banksector die gebukt gaat onder een ongekende vastgoedcrisis, is de kans daarop klein.

Nederlandse politici hoopten op meer duidelijkheid over de begrotingsnorm van 3 procent. Laat Rehn die los of niet? Zo ja, dan is dat koren op de molen van de linkse partijen, zo niet, dan is dat mooi voor de Kunduzcoalite. Maar van Rehn geen pikante onthullingen.

Eind mei zal hij dieper ingaan op de begrotingseisen. Waarschijnlijk krijgen landen als Spanje meer tijd voor hun bezuinigingen, en landen als Nederland niet. Dat is ook niet erg sexy, maar wel verstandig. We hebben een grote mond gehad over begrotingsdiscipline, dan moeten we ons er ook aan houden!

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen