Rob Jansen7 mei '12 18:38Aangepast op 7 mei '12 21:41

Column Rob Jansen | Beleggers gaan voor groei

Auteur: Rob Jansen

Crisis in Europa door de verkiezing van François Hollande tot president van Frankrijk. Toch niet, een socialistische president die het voorzichtiger aan doet met bezuinigen leidt niet tot een schrikreactie op de beurzen. Integendeel.

Alle belangrijke indices zijn in de plus gesloten. Die opleving is lastig te verklaren, want bij opening dook de AEX meteen 2,5 procent in het rood. Waarom beleggers in de loop van de dag van gedachten veranderden blijft mij een raadsel.

Aan de andere kant: inzetten op groei is op zichzelf geen slechte zaak. Zelfs kredietbeoordelaars zien liever hervormingen die op langere termijn groei genereren dan louter snijden in de overheidsuitgaven. Maar dat laatste is wel waar Europa de laatste twee jaar sterk op in heeft gezet.

Merkel en Sarkozy hebben daar samen hard aan gewerkt, maar de koers in Europa zal onherroepelijk afwijken van die twee samen hebben bekokstoofd. Hollande zal niet zo snel buigen voor de eisen van Brussel. Dat kan de komende maanden tot spanningen leiden, die ongetwijfeld tot onrust op de beurzen zullen leiden.

Griekenland is een heel ander verhaal. Daar is het politieke establishment volledig weggeblazen door extreem linkse en rechtse partijen. Het vormen van een regering lijkt een bijna onmogelijke taak. Wat de gevolgen zijn voor de afspraken die Griekenland heeft gemaakt met Europa is nog niet duidelijk. Maar nu kiezers in veel landen bezuinigingsmoe zijn, lijkt het erop dat Brussel zijn koers moet verleggen. Meer tijd voor bezuinigen en meer aandacht voor groei.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen