Rob Jansen2 mei '12 18:39Aangepast op 4 mei '12 13:55

Column Rob Jansen | Bankieren met Hollande

Auteur: Rob Jansen

De kans is groot dat François Hollande komende zondag de nieuwe Franse president wordt. Blijkbaar hebben de Fransen genoeg van Sarkozy, die de economie maar niet goed van de grond krijgt.

Maar valt zeer te betwijfelen of Frankrijk baat heeft bij een socialistische president.

Fors bezuinigen is niet de sterkste kant van de Fransen. Een staatsschuld die naar de 90 procent kruipt en een begrotingstekort van rond de 6 procent. De werkloosheid bedraagt 10 procent van de beroepsbevolking. Dan staat je maar een ding te doen: bezuinigen en vooral hervormen.

Zo kent Frankrijk, naast succesvolle multinationals, een erg zwak ontwikkeld MKB. Terwijl dat laatste in bijvoorbeeld Nederland en Duitsland juist de ruggengraat van de economie is. En de Franse staat heeft een stevige vinger in de economische pap.

François Hollande wil juist niet hervormen en bezuinigen. Hij dringt juist aan op versoepeling van de Brusselse begrotingsnormen. Vandaag kwam daar een nieuw luchtballonnetje bij: laat de ECB miljarden lenen aan het ESM-noodfonds. Origineel is het niet, want ook Sarkozy pleitte daar eerder al voor.

Ten eerste kan dat helemaal niet, want de ECB mag geen directe steun geven aan individuele landen. Ten tweede gaat de Europese belastingbetaler daarvoor opdraaien. Want in Hollande’s plan leent de ECB geld aan het ESM, die dat dan weer tegen gereduceerd tarief leent aan landen. Wie gaat dat verlies voor het ESM financieren? Het moge duidelijk zijn: met Hollande als president, wordt het voor Europa lastiger om de crisis effectief aan te pakken.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen