Column Rob Jansen | Bonussen aan banden
Hoge bonussen en vertrekpremies in het bedrijfsleven leiden vaak tot publieke verontwaardiging.
Vaak is dat ook terecht, want veel van de weggestuurde bazen hebben er een potje van gemaakt. Zo zijn veel Amerikaanse bankiers na het uitbreken van de financiële crisis afgedropen, met medeneming van tientallen miljoenen dollars.
In de publieke sector kunnen ze er ook wat van. Jan Hoek, directeur van de Wereldomroep, krijgt bij zijn vertrek wellicht 1 miljoen euro mee. Nog erger dan in het bedrijfsleven, want het zijn onze belastingcenten. Het budget van de Wereldomroep daalt van 46 naar 14 miljoen en 270 van de 350 werknemers worden ontslagen. En 1 miljoen voor de baas…
Harry Koorstra, tot gisteren de baas van PostNL laat zien hoe het anders kan. Na maanden van ruzie met de raad van commissarissen gooit hij het bijltje erbij neer. Na een dienstverband van 20 jaar had hij ongetwijfeld een riante vergoeding kunnen bedingen. Maar hij ziet er van af, weten dat ontslagen postbodes óók met lege handen staan als ze de laan uitvliegen.
Overigens lijken de bonussen, in ieder geval in banksector, ook in gevaar te komen. Niet omdat overheden die daadkrachtig aanpakken, maar omdat aandeelhouders er een stokje voor steken. Zo zagen Vikram Pandit (ceo Citigroup) en Bob Diamond (Barclays) een vette bonus aan hun neus voorbij gaan. Omdat de aandeelhouders het niet meer pikken. Het is te hopen dat het een trend wordt: hoge bonussen prima, maar alleen als er gepresteerd wordt.
Rob Jansen
---
BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.