Rob Jansen9 feb '12 22:41

Column Rob Jansen | Griekse deal schept geen vertrouwen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Beleggers hebben lang gewacht op het akkoord tussen de Griekse regering en de politieke leiders in het parlement. En nu het er is, zijn de reacties erg lauw. Niet alleen bij aandelenbeleggers, maar ook bij politici.

De Duitse regering ziet nog niet voldoende concrete maatregelen in het 50 pagina’s dikke document, en minister De Jager wil het ook allemaal eerst rustig bestuderen. Onbegrijpelijk is dat niet, want de Grieken hebben een slechte naam als het gaat om daadkrachtig uitvoeren van mooie plannen.

Ondertussen blijven de multinationals die actief zijn in Griekenland uiterst waakzaam. In navolging van andere grote bedrijven liet Vodafone vandaag weten elke dag al zijn inkomsten uit Griekenland over te boeken naar Engeland. Bovendien houdt Vodafone rekening met een exit uit de eurozone. Mocht dat gebeuren, dan krijgen Griekse klanten een rekening in euro’s van Vodafone.

Onzekerheid is er ook over het draagvlak in Griekenland zelf. Voor de Griekse staatssecretaris van Werkgelegenheid was het een reden om vanmiddag zijn functie neer te leggen. Komend weekend moet het parlement het akkoord goedkeuren en dat is zeker geen gelopen race.

De Griekse crisis heeft het vertrouwen van de financiële markten een forse deuk opgeleverd. Spanje en Italië zouden besmet kunnen raken door de ellende in Griekenland. Wat dat betreft is goed om te zien dat Italiaanse en Spaanse rente rustig is blijven dalen. Een geluk bij een ongeluk.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.

Gerelateerde artikelen