Rob Jansen27 jan '12 13:34

Column Rob Jansen | Spaanse Lente laat lang op zich wachten

Auteur: Rob Jansen

In aanloop naar de zoveelste EU-top mocht Mariano Rajoy, de nieuwe Spaanse premier, op audiëntie bij Angela Merkel. Ze zwaaide de Spanjaard lof toe voor zijn hervormingsbeleid, maar hij hoopte vooral op meer steun voor het noodfonds. Hij ging met lege handen naar huis.

De bemoedigende woorden kreeg Rajoy voor zijn hervormingsbeleid. Dat is primair gericht op flexibilisering van de arbeidsmarkt. En dat is hard nodig met een werkloosheidspercentage dat ruim boven de 20 procent ligt. Van de jongeren zit de helft zonder baan.

Volgens Merkel komt het wel goed met die Spaanse arbeidsmarkt, de Duitsers hebben hun arbeidsmarkt in 2005 immers ook met succes geliberaliseerd.

Ze vertelde er niet bij dat de Duitse economie er destijds stukken beter voorstond dan de Spaanse nu.

Rajoy wil op de komende top vooral aandacht voor hervormingen, vergroting van de concurrentiekracht van Europa. Een begrijpelijke wens, maar first things first. Het Griekse probleem moet opgelost worden en het besmettingsgevaar voor Italië en Spanje is nog niet geweken.

Een ander belangrijk punt voor Rajoy is de ophoging van het noodfonds. Als Europa dat naar 1000 miljard ophoogt, heb je een geloofwaardig vangnet voor Spanje en Italië. Maar helaas hoeft Rajoy daar niet op te rekenen, althans op korte termijn. Merkel laat keer op keer weten dat Duitsland geen verhoging van dat fonds wil.

En dat betekent dat Rajoy eigenlijk geheel is teruggeworpen op zijn eigen hervormingsbeleid.

Een economie die zo zwaar is aangeslagen als de Spaanse, heeft een erg lange weg te gaan naar duurzaam herstel. Maar misschien is het wel de beste manier om de markt te overtuigen dat het goed komt met Spanje. En dan gaat de rente vanzelf verder omlaag.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.

Gerelateerde artikelen