Rob Jansen25 jan '12 19:41

Column Rob Jansen | Onder druk wordt alles vloeibaar

Auteur: Rob Jansen

Banken hebben met de Griekse overheid een akkoord gesloten over het verlies dat de banken nemen op Griekse staatsobligaties. De ministers van Financiën van de eurozone vonden de deal niet goed: banken moeten nog meer bloeden.

Als banken dat weigeren, zal Griekenland ook officieel failliet gaan. Feitelijk is het dat al, want zonder de steun van de EU, het IMF en de ECB, zou het land allang kopje onder zijn gegaan. Als de banken de stekker trekken uit het overleg, is het gedaan met de Grieken.

Op het eerste gezicht is het normaal dat schuldeisers pijn lijden als een land failliet gaat.

Maar dat zou eigenlijk ook moeten gelden voor de ECB, die voor meer dan 40 miljard aan Griekse obligaties heeft opgekocht. Toch stelt de ECB zich op het standpunt dat zij wél keurig betaald moeten worden. Tegen dat standpunt komt steeds meer verzet.

Zo riep Christine Lagarde, baas van het IMF, de ECB op om ook water bij de obligatiewijn te doen. De eerste reacties van ECB-bestuurders laat zien dat de heren in Frankfurt daar absoluut niet aan willen. De ECB is geen gewone belegger, de ECB heeft die obligaties gekocht om de markt te steunen.

Een zwak argument en de opkoopactie blijkt achteraf een (dure!) mislukking te zijn geweest.

Ondertussen maakt Angela Merkel de geesten rijp voor zo’n officieel faillissement van de Grieken. Het zal er dus wel van komen, want de kans dat de banken de Grieken “vrijwillig” nog verder tegemoet komen, is niet erg groot. Voor de Grieken zelf is het misschien maar beter ook. De lijdensweg heeft lang genoeg geduurd.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen