Rob Jansen28 dec '11 19:04

Column Rob Jansen | Kerstrally uit als een nachtkaars?

Auteur: Rob Jansen

Na drie dwaze dagen op het Damrak zijn beleggers weer wakker geworden. Het kerstdiner is achter de rug en de balans wordt opgemaakt. De ECB deed dat vandaag ook, met als gevolg dat de koersen weer onderuit gingen.

De balans van de ECB is sterk gegroeid, zo bleek uit een publicatie om 3 uur vanmiddag. Gek is dat niet, want de ECB heeft vorige week nog 489 miljard euro in het banksysteem gepompt. Toch doken de koersen in het rood, en de euro staat weer onder de $1,30.

Van het enorme bedrag dat banken vorige week leenden bij de ECB is het grootste deel weer teruggestort bij de ECB. Want het geld bij een andere bank onderbrengen is te riskant, zo lijken bankiers te denken.

Het renteverlies dat daarmee gepaard gaat nemen ze graag voor lief.

Eigenlijk zien we hier een symptoom van wat misschien wel het grootste probleem is in de heersende vertrouwenscrisis. Veel banken, en dan vooral die in Duitsland, Frankrijk en Zuid-Europa, hebben zwakke balansen.

Met de herkapitalisatie van die banken is waarschijnlijk honderden miljarden gemoeid.

En eigenlijk weet niemand wie die miljarden moet opbrengen.

Pratend over de schuldencrisis gaat het meestal over begrotingsdiscipline en een vangnet voor zwakke eurolanden. Maar de herkapitalisatie is misschien wel het meest urgente probleem.

Beleggers kijken sinds vandaag weer door een zwarte bril naar de toekomst.

Een toekomst die bepaald wordt door Europese regeringsleiders. Hun besluitenloosheid doet de aanvankelijke rally zo goed als verdampen. Eind november sloot de AEX op 299,68 punten. In een maand tijd is de index weer bijna terug bij af.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen