Rob Jansen15 dec '11 17:50

Column Rob Jansen | De keerzijde van bezuinigen

Auteur: Rob Jansen

Het CBS meldde vandaag dat de werkloosheid in november gelijk is aan oktober. Daarmee is een eind gekomen aan vier achtereenvolgende maanden van stijgende werkloosheid. Dat lijkt goed nieuws, maar de toekomst voorspelt niet veel goeds.

In het speciaal voortgezet onderwijs verdwijnen 5100 banen en in de geestelijke gezondheidszorg nog eens 9000. Het banenverlies is het directe gevolg van de bezuinigingen van het kabinet. De ontslaggolf levert de schatkist 900 miljoen euro op. Maar die statistieken van het CBS zullen er in de nabije toekomst dus minder rooskleurig uitzien.

Het tekort van de overheid loopt op en het is begrijpelijk dat de overheid daar wat aan wil doen. Aan de andere kant zijn onderwijs en zorg de belangrijkste taken van de overheid, waar je alleen in uiterste nood op bezuinigt.

Het Centraal Planbureau kwam deze week met de sombere voorspelling dat de economie volgend jaar verder zal krimpen, met alle nadelige gevolgen voor de overheidsfinanciën van dien. Tegelijkertijd adviseerde directeur Coen Teulings van het CPB om in dit economische klimaat niet meteen hard te bezuinigen. Het kabinet heeft daar blijkbaar geen boodschap aan.

We roepen Griekenland, Spanje en Italië regelmatig op om hun economie grondig te hervormen. En hoewel Nederland er veel beter voorstaat dan die landen, geldt dat ook voor ons. Ook wij kunnen onze woningmarkt, arbeidsmarkt en pensioenstelsel op de schop nemen. Dat lijkt me een beter recept voor de economie dan het botweg schrappen van banen in cruciale sectoren zoals het onderwijs en de zorg.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.

Gerelateerde artikelen