Rob Jansen14 dec '11 18:45

Column Rob Jansen | Zit Nederland altijd op de Duitse lijn?

Auteur: Rob Jansen

Angela Merkel duwt de beurzen weer eens in het rood, door te zeggen dat het noodfonds echt niet groter wordt dan 500 miljard euro. Dat lijkt een groot bedrag, en dat is het natuurlijk ook, maar het is te weinig. Iedereen weet het, maar de politiek doet er niets aan.

Italië heeft vandaag met succes 3 miljard euro opgehaald, maar tegen een recordrente. De echte problemen voor Italië komen pas in de volgende kwartalen, als het stapsgewijs 440 miljard moet ophalen om de staatsschuld te herfinancieren.

Als Italië die enorme bedragen tegen de huidige rentestand (ruim 6 procent) weet binnen te harken, bezwijkt het onder de rentelasten. En dan hebben we het nog niet over Spanje, die met hetzelfde probleem kampt.

Hoe krijgt Italië die hardnekkig hoge rente weer omlaag? Allereerst natuurlijk dor de voorgestelde hervormingen van de economie zo snel mogelijk in te voeren. Wat dat betreft zit de nieuwe premier, Mario Monti, op het goede spoor.

Noodfonds
Maar gezien de hardnekkigheid van de hoge rentestand, kan Italië toch in de problemen komen. Wie weet moet het land een beroep doen op het Europese noodfonds. En daar zit het probleem: met 500 miljard is dat fonds veel te klein. En dus ongeloofwaardig voor financiële markten om een lagere rente te accepteren.

Klaas Knot, president van De Nederlandse Bank en bestuurder bij de ECB, vindt dat er een biljoen euro extra in het noodfonds gestort moet worden. Hij heeft gelijk, maar vindt Merkel dus op zijn pad. En zo blijven we voort sukkelen. Met als gevolg een mogelijke crash van de euro…

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.

Gerelateerde artikelen