Rob Jansen13 dec '11 18:32

Column Rob Jansen | Doormodderen kost ons veel geld

Auteur: BNR Webredactie

Het CPB is eruit: we staan met twee benen in de recessie. Na krimp in het tweede kwartaal (-0,2 procent) is de Nederlandse economie ook in het derde kwartaal gekrompen met 0,3 procent. En twee kwartalen achter elkaar betekent: recessie.

Voor volgend jaar houdt het CPB rekening met een krimp van een half procent. Het gevolg van dit alles is dat 90 duizend mensen hun baan zullen verliezen, en dat het begrotingstekort te ver oploopt. Uiteraard is dit slecht nieuws voor het kabinet en extra bezuinigingen lijken onvermijdelijk.

De vooruitzichten zijn dus somber voor Nederland. Niet alleen worstelen we met een schuldencrisis, ook de wereldhandel stagneert volgens het Planbureau. Het negatieve effect daarvan zagen we gisteren al, toen bekend werd dat de export in oktober met 2 procent is gedaald.

Doormodderscenario
Bij deze raming is het CPB uitgegaan van een doormodderscenario: de schuldencrisis wordt niet snel opgelost. Dat lijkt me een terechte conclusie, kijkend naar de lakse aanpak van de crisis door de Europese leiders tot nu toe. We krijgen daarvoor een hoge rekening gepresenteerd.

Frankrijk en Duitsland lieten nog een lichte groei zien in het tweede kwartaal, maar ook zij zullen op korte termijn in een recessie belanden. Merkel en Sarkozy zijn in grote mate verantwoordelijk voor de slome aanpak van de crisis. Wellicht zet het de twee leiders aan om serieus werk te maken van de redding van de euro. Dan komt misschien de voorspelling van het CPB uit, dat de kans groot is dat deze sombere raming niet uitkomt!

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.

Gerelateerde artikelen