Rob Jansen9 dec '11 18:21

Column Rob Jansen | Eurotop wordt gevierd, maar geeft wel een kater

Auteur: Rob Jansen

De hoop op een eindspel in de Europese schuldencrisis kan voorlopig de ijskast in. De uitkomst, een nieuw verdrag van de lidstaten minus Engeland, wordt op de aandelenbeurzen gevierd met hogere koersen.

Zelfs de Italiaanse en Spaanse rente daalden op het resultaat, al is het minder spectaculair dan de stijging van de afgelopen dagen.

Sancties
Er is ook alle reden om teleurgesteld te zijn in de afspraken die de regeringsleiders overeen zijn gekomen. Er komen 'automatische' sancties als een land zich niet houdt aan de begrotingsregels. Alleen als een meerderheid tegen het opleggen van sancties is, wordt er geen sanctie opgelegd. Een verbetering ten opzichte van de huidige situatie, maar van automatische sancties is dus geen sprake.

Geloofwaardigheid
Een geloofwaardig noodfonds is er ook nog steeds niet. Stel dat Spanje en Italië niet meer terecht kunnen op de kapitaalmarkt. Dan moet het permanente noodfonds, ESM, uitkomst bieden. Maar daar zit slechts 500 miljard in, een bedrag dat het IMF met nog eens 200 miljard kan aanvullen. De meeste economen vinden een noodfonds pas geloofwaardig als er 2000 miljard euro in zit. En dat is terecht, want de staatsschuld van Italië alleen al loopt tegen de 2000 miljard.

Concurrentiekracht
Eigenlijk had de concurrentiekracht van Europa centraal moeten staan. En dat onderwerp stond nu juist niet op de agenda van deze 'top der toppen'. Van een eindspel in de crisis is geen sprake. Het feest op de beurzen kan dan ook niet erg lang duren, althans niet als gevolg van deze eurotop.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.

Gerelateerde artikelen