Rob Jansen7 dec '11 18:43

Column Rob Jansen | Hoeveel noodfondsen heeft Europa nodig?

Auteur: Edme Koorstra

In de speurtocht naar de redding van de eurozone komen 'experts' met steeds vreemdere oplossingen.

Niet één, maar wel drie noodfondsen om de zwakke broeders binnenboord te houden: EFSF, ESM en IMF. Hoe meer fondsen, des te groter de kans op succes, zo lijkt men te denken.

Permanent
Het tijdelijke EFSF (noodfonds) zou een permanent karakter moeten krijgen. De kas daarvan moet gevuld worden door private partijen, en overheden staan garant voor het ESFS.

Daarnaast hebben we het ESM, een soort Europees IMF, waar overheden direct geld in stoppen. De derde zak met geld komt van het IMF, uiteraard (mede-) gefinancierd door Europa.

Onduidelijk
Duitsland heeft de plannen al afgeschoten, en terecht. Om met econoom Van Wijnbergen te spreken: hoe ingewikkelder je het maakt, des te slechter het plan. Probleem is wel dat volstrekt onduidelijk is hoe een crisisinstrument (noodfonds) er dan wél uit komt te zien.

Grondige hervorming
Merkel en Sarkozy lieten maandag weten de eurozone verder te integreren. Als we een begrotingsunie hebben, groeien de landen allemaal naar elkaar toe. Dat is maar ten dele waar: grondige hervormingen van zwakke economieën zijn de enige redding van Europa.

Twijfels
Er zijn steeds meer twijfels goede afloop van de eurotop morgen en overmorgen in Brussel. Zorgwekkend daarbij is dat die twijfel nu ook de obligatiemarkt heeft bereikt. De rentes van Spanje en Italië zit weer in de lift. De vraag is waar de lift zal stoppen. Boven de zevende verdieping?

Rob Jansen
BNR-beurscommentator

Gerelateerde artikelen