Rob Jansen28 nov '11 16:43Aangepast op 28 nov '11 18:54

Poldertoezicht is aan revisie toe

Auteur: Rob Jansen

De Commissie De Wit II, een enquêtecommissie die onderzoek doet naar de kredietcrisis van 2007/2008, verhoorde vandaag Joanne Kellerman. Het was een genante vertoning.

Kellerman is directeur Toezicht op verzekeraars en pensioenfondsen bij De Nederlandse Bank. Hoewel ze tijdens de crisis had moeten weten waar de risico's lagen bij de verzekeraars, had ze daar geen goed beeld van. Aegon en de Amerikaanse toezichthouder gaven te weinig informatie om een goed beeld te krijgen van de situatie bij Aegon.

Uit de aangeleverde informatie maakte ze op dat Aegon wel tegen een stootje kon, maar enige tijd later had de verzekeraar 3 miljard euro nodig om door de Lehmancrisis te komen.

Dat had natuurlijk nooit een verrassing voor DNB mogen zijn.

Een jaar of twee geleden heb ik mevrouw Kellerman telefonisch geïnterviewd over de Nederlandse pensioenfondsen. Die stonden er niet best voor, hun risico management was niet op orde. Mijn vraag was dan ook: "Komt u daar nu pas achter?"

Tot mijn grote verbazing had een vergelijkbaar onderzoek een paar jaar eerder al dezelfde manco's bij pensioenfondsen aan het licht gebracht.

Op de vraag wat zij als toezichthouder in die tussentijd had gedaan, kreeg ik geen duidelijk antwoord.

De Commissie Scheltema, die onderzoek heeft gedaan naar de ondergang van DSB, constateerde destijds dat het toezicht op de banken niet krachtig genoeg is geweest. Dat lijkt ook op te gaan voor het toezicht op verzekeraars en pensioenfondsen.

Minister De Jager pleitte naar aanleiding van "Scheltema" voor een cultuuromslag bij De Nederlandse Bank. Blijkbaar is die cultuuromslag nog niet helemaal afgerond.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen