Rob Jansen12 dec '11 20:23Aangepast op 13 dec '11 09:25

Column Rob Jansen | Minder export: een tik voor de economie!

Auteur: BNR Webredactie

De daling van de export met 2 procent lijkt een kleine daling, maar het slecht nieuws voor onze economie.

Het Bruto Nationaal Product van Nederland bestaat namelijk voor meer dan 60 procent uit export. Die daling lijkt een voorbode voor een recessie, waar we al met een been in staan.

Uit de onheilstijding van het CBS blijkt dat de klappen het zwaarst zijn in de oliehandel en handel in oliegerelateerde producten. Ook is de vraag naar vrachtwagens en personenauto’s (doorvoer) gedaald. Maar de daling doet zich voor in alle sectoren van de economie.

Op het eerste gezicht lijkt het mee te vallen. Immers, de daling is een volumedaling, de prijzen zijn gestegen. Het probleem is echter dat de prijzen van onze importen nog harder zijn gestegen, onze ruilvoet is dus verslechterd. Met als gevolg dat het handelsoverschot in oktober is blijven steken op 3,4 miljard euro.

Alle reden dus om ons zorgen te maken. Maar er zijn ook lichtpuntjes. Het zijn niet alleen grote bedrijven die exporteren, ook veel MKB’ers zetten een groot deel van hun producten af in het buitenland.

BNR en het FD volgen een jaar lang een aantal succesvolle ondernemers, de wereldveroveraars. Stuk voor stuk entrepreneurs die hun producten wereldwijd verkopen. Volg ze op www.wereldveroveraars.nl. Ze vertellen over hun speurtocht naar nieuwe markten en tegen welke problemen ze aanlopen. Meer van deze ondernemers en het komt wel weer goed met onze export!

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.

Gerelateerde artikelen