Rob Jansen7 sep '12 21:08

Column Rob Jansen | De zwakke plekken in onze economie

Auteur: Rob Jansen

Van Nederland wordt wel gezegd dat het de zwakste economie heeft van de “kernlanden”. Zeg maar de paar Noord-Europese landen die nog een triple-A-status hebben.

Zakenbank Morgan Stanley zette gisteren de minpunten in een rapport op een rijtje.

Als je het rijtje ziet, staat er eigenlijk geen nieuws in. Maar alles bij elkaar opgeteld is het best zorgelijk. Als enige kernland zal onze economie (exclusief inflatie) dit jaar krimpen met 0,6 procent. We hebben last van de schuldencrisis, een zwakke wereldhandel, maar het grootste probleem is de consument. Die heeft het moeilijk.

Hij maakt zich zorgen over de arbeidsmarkt, de bezuinigingen en de huizenmarkt. Dat vertaalt zich weer in een zwak consumentenvertrouwen en dalende bestedingen. Vorig jaar daalden de bestedingen elk kwartaal en ook dit jaar blijven ze dalen.

Naast de vertrouwenscomponent drukt de daling van het vermogen op de schouder van de consument. Veel vermogenscategorieën worden minder waard, met de huizenprijzen als meest sprekende voorbeeld.

Van alle landen in de eurozone dragen Nederlanders de grootste schuldenlast met zich mee. En met een forse daling van de huizenprijzen betekent dat, dat die schuld moet worden afgelost. Niet goed voor de bestedingen. Het zal een zware klus worden voor het nieuwe kabinet om de economie nieuw leven in te blazen.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen