Rob Jansen3 sep '12 19:32

Column Rob Jansen | De Grexit-manie slaat weer toe

Auteur: Rob Jansen

Zomaar een greep uit het nieuws van vandaag: Amerikaanse bedrijven bereiden zich voor op een Grexit. Nederlandse doen hetzelfde en driekwart van de Duitsers.

En Ben Knapen, staatssecretaris voor Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking wil dat het Europees Verdrag wordt aangepast, opdat zondaars uit de euro kunnen worden gezet.

De luchtballon van Knapen vind ik nog het opmerkelijkst. Verdragsaanpassingen duren lang, veel te lang om de Griekse problemen het hoofd te bieden. Knapen wil een juridisch sluitend verdrag voor iets wat zich in de praktijk al voer doet. En wel veel sneller dan hij denkt.

Volgens de huidige regels kunnen we Griekenland inderdaad niet zomaar uit de euro knikkeren. Maar het recente verleden leert dat Europees beleid helemaal geen verdrag nodig heeft om toch te worden uitgevoerd.

Zo is er de no-bail-out-regel, die het verbiedt om landen in nood te helpen. Bedoeld om landen te dwingen een gezond financieel en economisch beleid te laten voeren. Inmiddels weten we dat bailing out eerder regel dan uitzondering is, zowel door de Lidstaten als door de ECB

Meer hebt u aan een rapport van ING (PDF), waarin ook een Grexit-scenario is opgenomen. Namelijk welke Benelux-aandelen u moet hebben, mocht Griekenland de eurozone verlaten. Wacht niet op een aanpassing van het Europees Verdrag!

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen