Rob Jansen15 mrt '12 19:02

Column Rob Jansen | Kritiek op ECB zwelt aan

Auteur: Rob Jansen

Met meer dan 1000 miljard houdt de ECB het financiële stelsel in de eurozone draaiende. Slecht of niet, het heeft in ieder geval rust gebracht op de financiële markten.

Dat is heel wat waard, maar volgens economen is de prijs te hoog.

Nout Wellink herhaalde vandaag zijn kritiek op het ECB-beleid. Zijn zorgen hebben betrekking op twee zaken. Ten eerste gaat het om teveel geld tegen een te lange looptijd. Een dergelijke actie dient van korte duur te zijn. Daarnaast zijn de leningen te makkelijk verstrekt. De onderpandeisen zijn verlaagd, met als gevolg dat het risicoprofiel van de ECB zelf ernstig is verslechterd.

Ook de Italiaanse oud-bestuurder van de ECB, Lorenzo Bini-Smaghi, is bezorgd over de acties van de ECB. Ze hebben rust gebracht, maar het is niet meer dan het vooruitschuiven van problemen. Zo ziet hij Portugal als volgende kandidaat die extra steun nodig heeft. En dat feest zou wel eens 100 miljard euro kunnen kosten.

Eigenlijk kan alleen Brussel een volgend drama à la Griekenland voorkomen. Het optreden in de Griekse crisis leert ons dat Brussel alles behalve slagvaardig en eensgezind is. Injecties van de ECB maken politici alleen maar luier. Het is te hopen dat de ECB in dat geval de hand gewoon op de knip houdt.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen