Rob Jansen23 aug '12 19:10Aangepast op 23 aug '12 19:40

Column Rob Jansen | Groei- en stabiliteitspact dwingt tot fors bezuinigen

Auteur: Rob Jansen

Emile Roemer kreeg de volle laag toen hij deze week zei dat hij, mocht hij premier worden, geen boetes betaalt als Nederland een groter tekort heeft dan 3 procent. Juridisch is dat standpunt ook niet houdbaar, bovendien was Nederland een van de grote voorstanders van strenge begrotingsregels.

Volgens het GSP mag de staatsschuld van een land geen grotere staatsschuld hebben dan 60 procent van het Bruto Binnenlands Product. Het tekort mag niet groter zijn dan 3 procent van het BBP. Lastig is dat daar een groeipercentage van 5 procent bij hoort, want 5 procent van 60 is 3 procent. In een formule gegoten: begrotingstekort = economische groei x staatsschuldquote.

In de grafiek hieronder is te zien bij welke groei en staatsschuld het tekort op 3 procent blijft.

Bij bijvoorbeeld een groei van maar 1 procent loopt de staatsschuld op naar 300 procent van het BBP, als het tekort 3 procent blijft. Maar terug naar de 5 procent groei. Dat is een nominale groei, dus inclusief inflatie. Dikke pech voor de eurolanden is dat de inflatie in de eurozone laag is, en naar verwachting niet snel zal stijgen. Gegeven de economische crisis is reële groei ook niet te verwachten.

Het enige wat de overheid dan kan doen is fors snijden in de uitgaven. Uit gegevens van The Factclub (www.thefactclub.nl) blijkt dat forse ingrepen, vooral in de zorg en sociale uitkeringen dringend nodig zijn. Op BNR toetst The Factclub elke dag, tot de verkiezingen, de uitspaken van politici aan deze harde feiten. Luisteren dus, om kwart over zeven in de ochtend!

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.

Gerelateerde artikelen