Rob Jansen20 aug '12 16:26

Column Rob Jansen | De tweelingeconomie, een twin deficit

Auteur: Rob Jansen

Kinderopvang is een onderwerp dat me nooit heeft kunnen boeien. Maar sinds ik op 20 maart de trotse vader ben van David en Esther ligt dat even anders.

Op 4 september gaan ze naar de crèche, vier dagen per week, wat ons bruto €2.640,- per maand gaat kosten.

Nou ben ik erg blij met mijn BNR-salaris, maar meer dan een eenvoudig burgermans inkomen is het niet. Mijn vrouw verdient iets minder dan ik, en gaat bovendien vier, in plaats van vijf dagen werken. Nog minder geld om de lasten te dragen.

Ik beschouw mezelf als liberaal en mijn standpunt is dan ook dat anderen niet zouden moeten opdraaien voor mijn de kosten van mijn crèche. Toch is dat wel de gedachte achter de huidige regeling. Een derde betaal je zelf, een derde de werkgever en een derde de overheid.

Maar omdat de kosten voor kinderopvang voor de overheid in een relatief korte periode zijn gestegen van 1 naar 3 miljard euro, zal erop bezuinigd worden. En de FD-Mediagroep, waartoe BNR behoort, houdt ook de hand op de knip. Als mijn werkgever zijn aandeel in de kinderopvang zou betalen van alle werknemers, is het snel gedaan met de winstgevendheid van dit bedrijf.

Ondanks de mooie belofte van het CDA om te strijden voor de overheidsbijdrage, zal die vrijwel zeker fors beperkt worden. Het CDA gaat fors verliezen bij de verkiezingen en welke coalitie er ook komt: het mes gaat in de kinderopvang.

Eigenlijk word ik als liberaal op mijn wenken bediend: ik betaal straks een steeds groter deel van die €2.640,- zelf. Wel jammer dat de markt niet in staat is om te voorzien in betaalbare kinderopvang.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.

Gerelateerde artikelen