Rob Jansen15 feb '12 20:07

Column Rob Jansen | Beste Nederlanders: iets minder sparen alstublieft!

Auteur: Rob Jansen

Voor de tweede keer in relatief korte tijd verkeert de Nederlandse economie in een recessie. Het CBS had de droeve taak te melden dat de economie in het vierde kwartaal met 0,7 procent is gekrompen ten opzichte van een jaar geleden.

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom we, als het om groei gaat, tot de zwakke broeders in de EU behoren. Zo is het consumentenvertrouwen aanhoudend laag, met als gevolg dat de consumptie in het laatste kwartaal daalde met 1,8 procent.

Ook de overheid doet een duit in het zakje met bezuinigingen en het schrappen van banen. Tel daarbij op dat de export daalde, de investeringen afnamen, en het beeld is compleet.

Deze recessie volgt erg snel op de vorige, in 2009.

 In de recessie van drie jaar geleden liet de economie overigens de grootste krimp zien in de geschiedenis. Toch is er geen reden tot grote paniek.

De recessie in het begin van de jaren '80 ging gepaard met een hoge inflatie, hoge werkloosheid en hoge overheidstekorten. Geen van die drie “killers” spelen nu een grote rol. Het aantal banen stijgt zelfs licht.

Minister Verhagen ziet het als zijn grootste taak om de begroting snel op orde te krijgen en hervormingen door te voeren.

Het beste is echter om meteen grote hervormingen aan te kondigen: afschaffen van de hypotheekrenteaftrek, sneller verhogen van de pensioenleeftijd en versoepeling van het ontslagrecht.
Dan komt het snel weer goed met onze economie.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen