Rob Jansen14 feb '12 19:47Aangepast op 15 feb '12 20:02

Column Rob Jansen | Gaat Engeland de bietenbrug op?

Auteur: Rob Jansen

Het verhaal van de tien kleine negertjes is nog niet afgelopen. Door de crisis verliezen steeds meer landen de hoogste kredietstatus (AAA). Na Frankrijk en de VS dreigt nu ook voor Groot-Brittannië een verlaging van de kredietstatus. Moody’s ziet de toekomst voor Engeland somber in.

De kredietbeoordelaar heeft daar ook sterke argumenten voor. Want ook al maken de Britten geen deel uit van de eurozone, ze hebben wel last van onze crisis. Sterker nog: onze crisis is ook hun crisis. De economische en financiële banden zijn zo groot dat Engeland zich niet aan onze malaise kan onttrekken.

De Britse staatsschuld is opgelopen tot 80 procent van het Britse BBP en het begrotingstekort tot ruim boven de 10 procent.

Grote kans dus dat Engeland de VS en Amerika achterna gaan. Want de weg naar herstel zal lang zijn.

Niet alleen de overheidsfinanciën draaien niet lekker, ook met de reële economie gaat het beroerd. Zo is de werkloosheid hoog, de lonen zijn te hoog en de inflatie is aan de hoge kant. Gelukkig voor Cameron laat de inflatie de laatste maanden een dalende trend zien.

Net als in de VS, zet de Bank of Engeland regelmatig de geldpers aan. Vorige week kondigde de centrale bank aan voor nog eens 50 miljard pond in de economie te pompen.

Maar de kans dat meer geld zorgt voor structurele groei is niet erg groot.

Enige troost voor de Britten is dat een verlaging van de kredietstatus door de markten tegenwoordig niet meer met angst en beven worden ontvangen. Amerika heeft z’n rente niet zien oplopen net zo min als de Franse rente. Het is te hopen voor de Britten dat hun 10-jaars rente rond de 2 procent blijft hangen.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen