Rob Jansen10 feb '12 18:56

Column Rob Jansen | Van Grieks akkoord naar chaos

Auteur: Rob Jansen

De hoop op een werkelijk daadkrachtig optreden van de Griekse politieke leiders was maar van korte duur. Al snel bleek dat premier Papademos met een ondermaats plan naar Brussel is afgereisd. Het bezuinigingsplan waar alle politieke leiders hun handtekening onder zette, staat alweer op losse schroeven.

De Europese ministers van Financiën kraakten het plan af. Niet omdat er niet genoeg bezuinigingsvoorstellen in stonden, maar omdat het niet meer dan voorstellen waren. Onduidelijk is hoe Griekenland het bezuinigingsbeleid gaat uitvoeren, hoe de doelstelling voor een lagere staatsschuld wordt bereikt en hoe het land zijn schuldeisers denkt af te lossen.

Papademos krijgt van Brussel een week de tijd om zijn huiswerk over te doen.

Maar de rust die dat vereist krijgt hij niet. Steeds meer leden van zijn kabinet treden af en durven de zware verantwoordelijkheid niet aan. Daarmee is het proces uitgelopen op een chaotische situatie.

Een faillissement van Griekenland komt hierdoor steeds dichterbij.

De beurzen leken een aardig herstel te vertonen, maar de Grieken zorgen ervoor dat ze op de radar blijven. Met negatieve gevolgen voor de bijvoorbeeld de AEX. De index verloor deze week 6 punten, een verlies van bijna 2 procent. Beleggers dienen rekening te houden met meer aardschokken, veroorzaakt in Athene.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.

Gerelateerde artikelen