Rob Jansen3 nov '11 17:46Aangepast op 4 nov '11 11:59

Column Rob Jansen | Het signaal van Draghi

Auteur: Rob Jansen

Nog maar drie dagen staat Mario Draghi aan het roer van de ECB en meteen verlaagd hij de korte rente van 1,5 naar 1,25 procent.

Het lijkt weinig, maar is veelzeggend. De prijsstabiliteit, die voor Duitsland en Nederland heilig is, lijkt voor Draghi van secundair belang.

Al bij de verhoging van de rente naar anderhalf procent was er kritiek op het besluit van oud-president Trichet. Een hogere rente was niet in het belang van de eurozone, gezien de zwakke economische groei.

Vooral Amerikanen, die hun centrale bank makkelijk inzetten om de groei te stimuleren, begrepen niets van de renteverhoging.

Trichet liet de rente hoger, terwijl hij tegelijkertijd van mening was dat de hogere inflatie maar van korte duur zou zijn.

Draghi denkt hetzelfde: de inflatie zal in 2012 naar een normaal niveau dalen. Alleen trekt hij daar de conclusie uit dat de rente nu al naar beneden kan. En die renteverlaging is in ieder geval een steuntje in de rug voor de eurolanden die het nu het zwaarst hebben, zeg maar de regio waar hijzelf vandaan komt.

Door de forse bezuinigingen in veel Zuid Europese landen staat de groei daar onder druk. Draghi verwacht dan ook dat de eurozone dit jaar nog in een lichte recessie zal komen. Maar de beste garantie voor economisch herstel is een stevig economisch beleid.

Naast forse bezuinigingen moeten de zwakke landen hun economie drastisch hervormen. Helaas worden op dat terrein maar kleine stappen gezet.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.

Gerelateerde artikelen