Rob Jansen18 nov '11 18:02

Column Rob Jansen | De AEX: op weg naar een nieuwe bodem?

Auteur: Rob Jansen

De AEX is voor de derde week op rij lager gesloten. Voor de technisch analisten is dat een veeg teken.

Sinds 27 oktober heeft de onrust over de schuldencrisis een krappe 9 procent van de AEX weggepoetst.

Aandelenbeleggers keken vooral naar de onrust op de obligatiemarkten, waar de Spaanse en Italiaanse rentes nieuwe records vestigden. Nieuwe regeringen in Italië en Griekenland overtuigen beleggers niet.

Het is immers maar de vraag of ze in de korte tijd die ze hebben, grote hervormingen door kunnen voeren.

Kijkend naar de uiterst trage besluitvorming in Europa, hoeven we er niet op te rekenen dat de markten snel tot rust komen. Het is wél mogelijk dat de aandacht volgende week verschuift van Europa naar Amerika.

De Amerikaanse staatsschuld kent een in de wet vastgelegd plafond, waar de regering Obama inmiddels tegenaan loopt. Komende week moet een comité van Republikeinen en Democraten zich buigen over draconische bezuinigingen om de Amerikaanse begroting op orde te krijgen.

Met de verkiezingen in aantocht lijkt de kans klein dat ze er uit gaan komen.

Genoeg redenen om rekening te houden met aanhoudende onrust op de beurzen. Grootste stijger afgelopen week was Ahold, met een miniem plusje van krap 1 procent. Het supermarktconcern wist zijn winst en marktaandeel te vergroten in het derde kwartaal.

Maar: Ahold was de énige stijger deze week. Er is meer nodig om de beurs een oppepper te geven.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen