Rob Jansen6 mei '16 18:23Aangepast op 3 jun '16 19:19

Column Rob Jansen | Moeten beleggers op Hillary stemmen?

Auteur: Rob Jansen

Het antwoord is ja, tenminste, als je statistieken waardevol vindt bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

Rob Jansen
Rob Jansen

Met enige regelmaat verschijnen cijfers waaruit blijkt dat democratische presidenten beter zijn voor de beurs dan Republikeinen. Die sterke performance geldt zeker ook voor Obama. Toen hij aantrad op 20 januari 2009 stond de Dow Jones op ongeveer 7200 punten, nu staat die boven de 17 duizend punten. Tel uit je winst. Republikeinen zullen dat willen relativeren: een nieuwe president profiteert in het begin van het beleid van zijn voorganger. Zit wat in, maar de cijfers zijn duidelijk in het voordeel van de Democratische presidenten.

De vraag of er een Democratische of Republikeinse president in het Witte Huis komt houdt ook statistici bezig. Een van hen is Bill James, de statisticus die een kleine Amerikaanse honkbalclub groot maakte door toepassing van statistieken. Zijn verhaal stond model voor de film Moneyball.

De kern van zijn betoog is: Trump gaat het niet worden. Een voorverkiezing winnen, oké. Maar om Hillary Clinton te verslaan moet meer dan 50 procent van alle Amerikaanse kiezers op Trump stemmen. En volgens Bill James zijn er gewoon niet genoeg morons in de VS om Trump op het schild te hijsen.

De vraag is of James gelijk heeft, want wat is een moron? Uit onderzoek van Reuters  blijkt dat een groot deel van de Trumpstemmers voor hem kiest uit haat jegens Clinton. Vice versa geldt hetzelfde: velen zullen op Clinton stemmen, omdat ze Trump absoluut niet in het Witte Huis willen. Dat maakt het lastig om ook maart iets te zeggen over wie uiteindelijk president wordt.

Over statistieken wordt wel gezegd dat je er alle kanten mee op kunt: je hebt leugens, grote leugens en statistieken. En zelfs als Bill James gelijk heeft, en Clinton wordt president, dan wil dat ook niet per se zeggen dat beleggers daarvan gaan profiteren. Resultaten uit het verleden zijn immers geen garantie voor de toekomst!

Rob Jansen
BNR Beurscommentator


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen