Rob Jansen14 mei '16 08:53

Column Rob Jansen | Fiscale vluchtelingen in het nauw

Auteur: Rob Jansen

U gaat in de nabije toekomst steeds meer horen over het UBO-register. Dat is een register waarin de uiteindelijke eigenaren (Ultimate Benificial Owner) van een vennootschap staan geregisterd. Nu zijn eigenaren nog moeilijk te achterhalen, wat criminelen en belastingontduikers in de kaart speelt.

Rob Jansen
Rob Jansen

De publicatie van de Panama Papers toont aan dat belastingontwijkers (legaal) en belastingontduikers (illegaal) zich  gemakkelijk onzichtbaar maken als ze hun belangen onderbrengen in offshore bedrijven. Panama, Bermuda, de Antillen, de Maagdeneilanden behoren tot de favoriete vluchthavens.

Een uiteindelijke eigenaar heeft minimaal 25 procent van een bedrijf in handen, door middel van aandelen, stemrecht of begunstiging. Alle EU-landen moeten uiterlijk in 2017 een UBO-register hebben.

Op de anti-corruptie top in Londen hebben Nederland en het Verenigd Koninkrijk, samen met een aantal andere landen, besloten om het UBO-register voor iedereen toegankelijk te maken. Transparantie ten top, zou je zeggen, en als journalist moet ik er helemaal blij mee zijn. Maar het staat ook op gespannen voet met het recht op privacy.

Alleen van mensen wier veiligheid gevaar loopt (kans op kidnapping), zijn de gegevens alleen door de overheid in te zien. Het zou me niet verbazen als hier in de toekomst de nodige rechtszaken over gevoerd gaan worden.

Daarnaast twijfelen juristen aan de effectiviteit van het nieuwe register. Als vier zakenpartners een gelijk aandeel in een vennootschap hebben en ieder één aandeel afstaan aan een tussenpersoon, dan zijn ze niet meer te achterhalen. Ze hebben dan immers net geen 25 procent van de aandelen.

Ook is het de vraag of het de populariteit van exotische belastingparadijzen aantast. Het omgekeerde is misschien het geval, want de kans lijkt me klein dat belastingparadijzen ook zo’n register gaan aanleggen. Hoe dan ook: de maatschappelijke verontwaardiging over belastingontwijking zorgt ervoor dat het net zich sluit rond de fiscale vluchtelingen. Ook al gaat dat in een slakkengangetje.

Rob Jansen
BNR Beurscommentator

Gerelateerde artikelen