Rob Jansen18 jun '16 11:39

Het gevaar van ‘Remain’

Auteur: Rob Jansen

Groot-Brittannië heeft veel van zijn huidige welvaart te danken aan het EU-lidmaatschap. Dat is ook niet zo vreemd, want het geeft de Britten de mogelijkheid zonder belemmering zaken te doen met de 27 andere lidstaten. Voor Nederland is het Verenigd Koninkrijk na Duitsland het belangrijkste exportland.

Rob Jansen
Rob Jansen

Toch zijn er miljoenen Britten voor wie de EU niet veel oplevert. In de Londense City wordt veel verdiend, zijn de salarissen hoger dan in het achterland. Maar aan de onderkant van de arbeidsmarkt wordt bitter weinig verdiend. En ik denk dat de Brexitvoorstanders vooral daar te vinden zijn.

Groot-Brittannië is, meer dan welke andere EU-lidstaat, een ware migrantenmagneet. Het is een walhalla voor mensen op zoek naar een betere toekomst. Britten met een laag inkomen, ook degenen die bij eerdere migratiegolven in het Verenigd Koninkrijk hun geluk beproefden, zien liever geen nieuwe concurrenten binnenkomen.

De pleitbezorgers van een Brexit spelen hier handig op in, en ze hebben nog meer in hun arsenaal om de onvrede met de EU te mobiliseren. De EU was incompetent tijdens de financiële crisis en de Griekse schuldencrisis en is erg bureaucratisch. Tabloid The Sun noemt de EU zelfs dictatoriaal.

Toch vind ik het vooral de schuld van de EU, en niet van de stemmingmakers, dat het Brexitkamp zo’n grote aanhang heeft. Het is een teken aan de wand dat Brussel geen goed verhaal heeft om uit te leggen waarom het voor ALLE Britten aantrekkelijk is om in de Unie te blijven. Verder dan dreigementen over economische rampspoed komen de regenten niet.

Ik verwacht, kijkend naar de weddenschappen bij de bookmakers, dat de Britten voor Remain zullen stemmen. Al zal het een close finish worden, want ook bij de bookmakers wordt een Brexit gestaag populairder.

Zelfs als de Britten binnenboord blijven, is er werk aan de winkel voor de EU. De Unie dient ervoor te zorgen dat ze aantrekkelijk blijft voor iedereen, niet alleen voor de hoog opgeleide kosmopolieten. Maar Brussel kennende, zal het na donderdag alleen opgelucht ademhalen. Tenzij de Britten tóch voor een exit kiezen. Het wordt nog een spannend weekje!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen