Turkse economie in gevaar
De mislukte staatsgreep in Turkije heeft, naast veel slachtoffers, ook geleid tot economische schade. Zo is de beurs in Istanbul 13 procent in waarde gedaald en de Turkse munt, de lira, verloor in een week tijd 5 procent.
Vooral dat laatste is ernstig. De lagere munt maakt de import voor Turkije flink duurder. Dat leidt dan weer tot inflatie en die wordt doorgaans afgeremd met een hogere rente, wat weer leidt tot minder investeringen. Zie daar de neerwaartse spiraal die Turkije moet zien te omzeilen.
Maar het zijn niet alleen de coupplegers die de economie beschadigen. De terroristische aanslagen in Ankara en Istanbul hebben hun effect niet gemist. Het toerisme heeft daardoor een stevige klap gekregen. Sinds de aanslagen is het aantal toeristen met 30 procent gedaald. En dat toerisme is goed voor maar liefst 13 procent van het Turkse BBP.
President Erdogan lijkt zich daar niet veel van aan te trekken. Hij voert zuiveringen door waarbij hij de mensenrechten op het tweede plan zet. Daarmee riskeert hij ook economische sancties van het Westen. Als dat gebeurt lijkt een recessie voor Turkije onvermijdelijk.