Rob Jansen26 aug '16 21:22

Zoete lieve Gerritje

Auteur: Rob Jansen

Met de verkiezingen in aantocht worden we de komende maanden bedolven onder prachtige beloftes. PVV, 50Plus en D66 hebben hun (concept-)programma’s deze week gelanceerd. Alle drie willen ze uiteraard een beter Nederland, en daar hangt een prijskaartje aan. Maar wie gaat al die mooie wensen betalen?

Foto: ANP
Foto: ANP

Geert Wilders toonde als eerste zijn kaarten en dat zag er lekker overzichtelijk uit. Elf punten op één A4-tje, en ook nog eens per punt wat het kost of oplevert. Toch  ben ik benieuwd wat het CPB ervan vindt bij een eventuele doorrekening. De-islamisering (o.a. het sluiten van AZC’s en het beperken van rechten van islamitische burgers) zou de schatkist 7,2 miljard opleveren. Bij het tweede punt, een Nexit, wordt niet aangegeven wat het kost of oplevert. Ga er maar van uit dat een Nexit tot grote economische schade leidt, maar goed, soevereiniteit is de PVV waarschijnlijk heel wat waard.

Hoewel 50Plus met 18 pagina’s meer tijd neemt om uit te leggen waar het naartoe wil, ontbreekt hier de financiële onderbouwing. Wie de moeite neemt om het te lezen, ziet de kosten echter flink oplopen: pensioenleeftijd omlaag, meer geld naar thuiszorg, koopkrachtbehoud voor ouderen. Ik vind het allemaal prima, maar wie gaat dat betalen?

Ook D66 wil, begrijpelijk, veel investeren in een schoner milieu, betere zorg en beter onderwijs. Maar de belofte dat D66 er een sluitende begroting bij zal leveren, lijkt me moeilijk houdbaar. Wie weet brengt de doorrekening van het CPB daar helderheid in.

De komende weken en maanden krijgen we de programma’s van de overige partijen op ons bord. Het is goed je daarbij af te vragen waar alle mooie plannen van worden betaald. Meestal zijn de beloftes van nu de bezuinigingen van later. En wie gaat dat betalen?

Rob Jansen
BNR-beurscommentator


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen