
Geen teleurstelling bij mij, omdat het volk duidelijk een keuze heeft gemaakt. Beide kandidaten kregen ongeveer evenveel stemmen (Clinton ietsje meer), maar in aantal kiesmannen heeft Trump overtuigend gewonnen.
Als ik al teleurgesteld zou zijn, dan is het vanwege de enorme blunder die de Democraten hebben begaan om Hillary naar voren te schuiven. Er is veel te zeggen over haar hypocriete houding (voor de bühne tegen bankiers, maar wel dure lezingen geven bij diezelfde zakenbankiers) maar ik kan het niet beter verwoorden dan “Jonathan Pie”, een Britse komiek. Zie hier zijn briljante filmpje.
Verbaasd ben ik wel een beetje. Maanden geleden deelde ik met u een column van de statisticus Bill James. Volgens hem waren er niet genoeg morons in de VS om Trump president te maken. Net als de opiniepeilers zat hij er faliekant naast.
Hoe gaat de wereld eruit zien onder Trump? Dat is, net als zijn karakter, niet te voorspellen. Hij wil veel banen creëren door de infrastructuur te verbeteren. Die is inderdaad aan verbetering toe, maar de banenmarkt heeft het onder Obama niet slecht gedaan. De werkloosheid ligt rond de 5 procent en de afgelopen maanden zijn er miljoenen banen bijgekomen.
Hoewel de lonen in de VS nu ook in de lift zitten, is de loonkloof in Amerika nog steeds groot. Vermoedelijk heeft Trumps belofte om de lonen verder te laten stijgen stevig bijgedragen aan zijn succes, en daar is ook niks mis mee. Maar als Trump echt handelsverdragen opzegt, Mexico buitenspel zet en een handelsoorlog met China begint, dan heeft dat ongetwijfeld een negatief effect op de wereldhandel. en duurt het Trump-tijdperk niet langer dan 4 jaar. Ik weet dat dat een gevaarlijke voorspelling is!
Bonus: een mooi college van 20 minuten over populisme van de Britse historicus en hoogleraar aan Harvard, Niall Ferguson.