Rob Jansen18 nov '16 19:43

PostNL en vadertje Staat

Auteur: Rob Jansen

De strijd om PostNL lijkt een langdurige te worden. Het Belgische Bpost heeft zijn concurrent gisteren (17 november) uitgenodigd om verder te praten over het bod van de Belgen. Dit keer had PostNL geen 4 dagen nodig om erover na te denken. Het werd, wederom, een nee.

Rob Jansen
Rob Jansen

Toen Bpost begin november het bod uitbracht was het 2,5 miljard euro waard. De ene helft in contanten, de andere helft in aandelen Bpost. Door de koersdaling van Bpost is het bod nu ook minder waard geworden.

Een van de belangrijkste verweren van PostNL is dat de Belgische staat het de facto voor het zeggen krijgt bij de fusieonderneming. En dat klopt, want hoewel het staatsbelang verwatert tot 40 procent, blijft de Belgische overheid een beslissende invloed houden op "BpostNL".

Het bestuur van PostNL zegt de belangen van alle stakeholders te hebben afgewogen bij de afwijzing van het bod. Maar het heeft er alle schijn van dat de aandeelhoudersbelangen op de laatste plaats stonden. Die zien niet alleen het bod (voorlopig) sneuvelen, ze zien ook de koers van PostNL verder wegsmelten.

Ironisch is het feit dat Bpost wordt bekritiseerd vanwege de staatsinvloed op het bedrijf. Maar minister Kamp vindt het nodig om een overname van PostNL als onwenselijk te bestempelen. Kamerleden vragen zich af of PostNL geen wettelijke bescherming verdient. Ook al is PostNL geprivatiseerd, de Nederlandse overheid kan het bedrijf nog steeds niet helemaal loslaten.

Gerelateerde artikelen