Morele plicht
Velen van u wisten het nog niet, maar belasting betalen is een morele plicht. Echt waar, minister Dijsselbloem schreef het afgelopen week nog maar eens.
Hij deed dat in een ingezonden brief in het AD. Een uitzondering zijn natuurlijk de tweeduizend mensen die vorig jaar klikten naar de fiscus dat de buurman of de baas de belasting tilt. Die wisten dat allang.
Die 2000 verklikkers laat ik even voor wat ze zijn, al vraag ik me af of verklikken een morele plicht is. Veel interessanter is het pleidooi van Dijsselbloem om bedrijven zwaarder te belasten. Die betalen te weinig belasting, net als vermogenden. De belastingdruk wordt vooral gevoeld door werknemers in loondienst en kleine ondernemers.
Dijsselbloems pleidooi gaat in tegen de internationale trend van verlaging van de vennootschapsbelasting. Die bedraagt in ons land 25 procent, maar in Hongarije en Ierland respectievelijk 9 en 12 procent. Voor een multinational is de keuze dan snel gemaakt, en Nederland zal zakken op het favorietenlijstje.
Wat me het meest stoort aan het stukje verkiezingsretoriek is dat Dijsselbloem de afgelopen vier jaar weinig heeft gedaan om belastingontwijking tegen te gaan. Sterker nog: Nederland staat internationaal bekend als een dwarsligger als het gaat om een strengere aanpak van belastingontwijking.
Tekenend in dat verband is het hoger beroep dat Dijsselbloem instelde tegen de Europese Commissie. Die wil dat Nederland aan Starbucks een extra belastingaanslag oplegt, omdat het bedrijf Nederland gebruikt als belastingparadijs. Blijkbaar valt het belastinglokkertje voor Starbucks buiten de omschrijving 'belastingontwijking'.
Dijsselbloem (nummer 3 op de PvdA-lijst bij de komende Kamerverkiezingen) wil met man en macht uw stem hebben. Denk aan het bovenstaande, als u uw morele plicht vervult op 15 maart aanstaande.