Rob Jansen10 feb '17 18:44

Griekenland blijft op de pijnbank

Auteur: Rob Jansen

Het overleg over Griekenland vandaag mag van de voorzitter van de Eurogroep geen crisisoverleg heten. Griekenland maakt nauwelijks vorderingen als het gaat om structurele hervormingen van de economie, zegt het IMF.

Toch kraakt het IMF terecht harde noten over de Griekse hervormingen, en zet daarmee niet alleen de Grieken onder druk. Indirect geeft het IMF daarmee ook een sneer naar de EU, die niet het lef heeft Griekenland snel uit het moeras te trekken.

Het lukt de Grieken niet alleen niet om echt te hervormen, hun staatsschuld is bovendien onhoudbaar hoog. Als we Griekenland blijven opzadelen met bezuinigingen én nieuwe schulden, bedraagt de Griekse schuld in 2060 maar liefst 300 procent het BBP. Niet gek dus, dat het IMF ervoor pleit om de Griekse schuld voor een deel kwijt te schelden.

Maar Nederland en Duitsland willen van geen wijken weten. De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, zei onlangs dat Griekenland de eurozone moet verlaten, wil het voor schuldreductie in aanmerking komen.

Waarom houden Nederland en Duitsland de Grieken in de houdgreep? Ik ben geneigd te zeggen: onder druk van de achterban. Of de populisten zo u wilt, want die zijn faliekant tegen schuldverlichting. De maatschappelijke kosten voor de Grieken zijn bijna niet meer op te brengen. Het wordt hoog tijd dat de Europese leiders ook leiderschap tonen, en Griekenland uit zijn lijden verlost.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen