Rob Jansen24 mrt '17 18:32Aangepast op 24 mrt '17 22:56

Barbarians at the Gate

AkzoNobel verkeert waarschijnlijk in de laatste fase van zijn bestaan als zelfstandig bedrijf. Het Amerikaanse PPG wil de Nederlandse verffabrikant inlijven en gaat daarbij zeer voortvarend te werk. Alle krachten worden gemobiliseerd om dat doel te bereiken.

Waar ik 'Nederlands' zei, moet ik 'multinationaal' zeggen. Want van de 47.000 werknemers van de verffabrikant werkt bijna 90 procent buiten ons land. Een groot deel van de aandeelhouders bevindt zich ook buiten onze landsgrenzen.

Afgelopen woensdag deed PPG een tweede, verhoogd bod, dat nog dezelfde dag werd verworpen door het bestuur van AkzoNobel. Vrijwel iedereen die ik erover spreek vindt dat AkzoNobel Nederlands moet blijven. De barbaren staan aan de poorten; die moeten verdreven worden.

Michael McGarry, topman van PPG, kwam meteen na de afwijzing van het bod naar ons land voor wat in de pers is omschreven als een charme-offensief. De goede luisteraar wist wel beter: PPG heeft zijn tanden in AkzoNobel gezet en de pitbull zal niet meer loslaten.

De verontwaardiging daarover is voor een groot deel af te doen als hypocrisie. AkzoNobel heeft dochterbedrijf Organon tien jaar geleden verkocht aan de hoogste bieder (Schering-Plough uit de VS) voor 11 miljard euro. Van de werkgelegenheid bij Organon is niet veel meer over.

AkzoNobel heeft, ook tien jaar geleden, ICI overgenomen, wat voor Britten net zo’n icoon was als AkzoNobel voor de Nederlandse industrie. Topman Ton Büchner staat aan het hoofd van een bedrijf dat in zijn optreden niet veel verschilt van PPG. Dus voor medelijden is geen plaats.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen