The Donald Show: presidentieel pesten & wat ziet Trump op Twitter
Hoe gaat de nieuwe president het doen? Wekelijks een update over de Verenigde Staten van Trump, van Amerikawatcher Jan Postma.
Er zijn twee kapiteins op stoomschip Amerika. En ze maken ruzie. Obama staat al met een been buiten het Witte Huis, maar laat zich de laatste weken nog flink gelden. Ongebruikelijk voor een president in zijn laatste weken. Obama sprak geen veto uit over een kritische VN-resolutie over Israël, maakte boren op Antarctica verboden, en komt met sancties voor Rusland vanwege het beïnvloeden van de Amerikaanse verkiezingen.
Die andere kapitein staat al met een been in het Witte Huis, al heeft hij officieel de sleutels nog niet. Trump is niet blij met Obama’s acties, en laat dat duidelijk horen. Zijn boodschap aan Rusland en Israël: maak je geen zorgen, over een paar weken ben ik de baas. Twee stuurmannen met twee verschillende ideeën over de koers. Voorlopig is de vaart eruit.
Ook een groot irritatiepunt bij Trump: Obama zei in een interview dat hij van Trump had gewonnen als hij mee had gedaan aan deze verkiezingen. Een flauw pesterijtje dat Obama nooit kan onderbouwen, maar Trump hapt meteen. Onzin! En trouwens, die machtsoverdracht verloopt wel heel moeizaam zo. In een interview een paar uur later ontkent Trump dit overigens weer.
Doing my best to disregard the many inflammatory President O statements and roadblocks.Thought it was going to be a smooth transition - NOT!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 28 december 2016
De komende periode kunnen we nog meer vuurwerk verwachten. Op 10 januari geeft Obama zijn afscheidsspeech. Hij zal dat moment aangrijpen om zijn eigen nalatenschap op te poetsen en de Democraten op te laden voor vier jaar oppositie tegen Trump.
De speech van de vertrekkende president zal veel media aandacht krijgen. Daar is de nieuwe president niet blij mee.
Trumps twitter fact check
Trump regeert en reageert voorlopig via Twitter. Maar in die 140 tekens is hij regelmatig creatief met de waarheid. De Washington Post heeft een extensie voor in je webbrowser die alle tweets van Trump fact-checkt en van context voorziet.
Handig: deze extensie voor je browser fact checkt alle tweets van @realDonaldTrump https://t.co/bK29FcUYAq
— Jan Postma (@_janpostma_) 31 december 2016
Afgelopen week twitterde Trump bijvoorbeeld: 'The world was gloomy before I won - there was no hope. Now the market is up nearly 10% and Christmas spending is over a trillion dollars!' Het droge commentaar van The Post: 'The surge in the stock market seems to be linked to Trump -- but the holiday shopping number is apparently from a report released in October.' Nog van voor Trumps verkiezingsoverwinning dus.
Best handig, al zal de ware Trump-supporter een mainstream krant als The Washington Post niet vertrouwen. Kleine disclaimer van de krant: Trump tweet zo snel dat ze hem soms niet bij kunnen houden. Gun ons tijd.
Wat ziet Trump eigenlijk als hij op zijn Twitter kijkt?
Ik vraag het me al heel lang af: wat ziet Trump in zijn timeline als hij ’s ochtends vroeg begint met het versturen van tweets. Om daar achter te komen heb ik alle 41 accounts die Trump volgt in een lijst gezet. Jij kunt ook ervaren hoe Trumps Twitter eruitziet. Klik hier.
Je vindt daar ook een korte analyse van de twitteraccounts die hij volgt.
Deze week ga ik zoveel mogelijk via Trumps twitter het nieuws volgen. Volgende week laat ik weten wat me is opgevallen. Wat ik nu al zag: het is een opvallende mix van harde, boze berichten van Ann Coulter en Drudge Report, aanmoedigende tweets van familie en gelikte reclames van de Trump Hotels.
Trump schrijft zelf mee aan zijn inauguratiespeech
Trump sprak met een paar journalisten en historici op zijn resort in Florida. Hij vertelde daar dat hij inmiddels zelf ook aan de slag is gegaan met zijn speech. Hij laat zich inspireren door de Republikeinse Messias Ronald Reagan, omdat ‘the great communicator’ zo goed contact legde met het Amerikaanse volk. Andere inspiratiebron: Democratisch icoon John F. Kennedy, omdat hij de Amerikanen motiveerde tot grootse dingen, zoals de maanlanding.
Nog een onthulling: Trump houdt zijn speech kort, hij wil de toeschouwers niet te lang in de kou laten wachten.
Daarbij heeft Trump mogelijk even in de geschiedenisboeken gekeken. William Henry Harrison was de kortst zittende president uit de geschiedenis nadat hij kou vatte tijdens het geven van een veel te lange inauguratiespeech op een vreselijk koude dag. Tenminste, dat is de mythe.
Een extra warme Trump-sjaal is geen slecht idee dus, voor de president-elect.