The Donald Show12 feb '17 17:08Aangepast op 13 feb '17 16:14

Chaos in het Witte Huis

Auteur: Jan Postma

De wekelijkse update over de United States of Trump, van Amerika-watcher Jan Postma.

Jan Postma
Jan Postma

Trumps Witte Huis is in veel opzichten een modern huishouden van Jan Steen. Medewerkers vergaderen in het donker omdat ze de lichtknopjes niet kunnen vinden. Gasten dwalen rond op zoek naar de uitgang, en Trump is vooral bezorgd over wat de tv-zenders over hem zeggen. Tot in de late uurtjes doolt de president in badjas door de kamers van zijn nieuwe thuis. Bij zo’n verhaal met tientallen anonieme bronnen is het altijd lastig te bepalen wat klopt en wat niet, maar mooie details zijn het zeker.

 

Trumps decreten

The New York Times schrijft ook over serieuzere problemen in het Witte huis. Het inreisverbod dat op de rechter stuitte bijvoorbeeld. Trump zou niet geweten hebben wat daar precies in stond toen hij het tekende. Toen de chaos op vliegvelden uitbrak, en rechters protesteerden, was de president volgens ooggetuigen dan ook boos en gefrustreerd.

In Trumps eerste week bespraken we hier al dat ministeries amper op de hoogte waren van Trumps decreten, en dat de huisjuristen vaak ook geen idee hadden.

Niemand controleerde wat er in de decreten stond. Iedereen deed maar wat. Pas nu wordt er een systeem gebracht in de werkwijze. Een medewerker vergelijkt de eerste drie weken met D-day. 'We bestormden de stranden, maar we vergaten een plan te maken voor daarna.' Overigens wordt van verschillende kanten bericht dat Trump de juridische strijd rond het inreisverbod opgeeft, en een nieuwe versie aan het maken is. Deze wordt vast beter geformuleerd, maar zeker niet minder bekritiseerd. Soon, in a court near you!

 

Politico beschrijft een Trump die baalt van alle lekken en interne ruzies. Hij zou bang zijn dat dat geruzie op hem afstraalt.  Website Axios meldt dat Trump zelf ook ziet dat er wat moet veranderen. Hij zou al gebeld hebben met verschillende Witte Huis-veteranen om hem te helpen. Een medewerker verzucht: had hij dit nou maar gedaan voordat hij naar het Witte Huis kwam…

Steve Bannon

Trump tekent wel vaker iets waarvan hij niet weet wat er in staat. Zo moffelde adviseur Steve Bannon zich via een decreet zomaar het belangrijke National Security Council in. Een overleg waar zelfs de hoogste generaals niet altijd bij mogen zijn. Trump zette zijn handtekening, maar wist van niets. Bannon is een van de meer controversiële types in het Witte Huis. De man die de rechtse website Breitbart groot maakte, en geassocieerd wordt met complottheorieën en racisme. Trevor Noah van de Daily Show is verbijsterd over deze gang van zaken. Hij maakte een lijst met de meest invloedrijke mannen in het Witte Huis. Op 1: Steve Bannon. Donald Trump staat op plaats 5.

 

Bing bing

Badabing, badabam: Trump heeft een stopwoordje. Dat ons dat nou niet is opgevallen na twee jaar lang interviews en speeches. Website Vice zag het wel.

 

Podcasttip!

Een dagelijkse podcast over Amerikaans nieuws die zo mooi gemaakt is dat ik hem wel even moet noemen. The Daily loopt nu twee weken en ik ben fan. Het nieuws in twintig minuten, met mooie details, op een prettige informele toon en gewoon heel mooi gemaakt. Met deze podcast zet The New York Times een nieuwe standaard. Ik schreef er een uitgebreider artikel over met luisterlinks en interviews. Dat artikel vind je hier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen