Over BNR12 sep '11 11:32

BNR vernieuwt

Auteur: BNR Webredactie

Vanaf september 2011 kent BNR Nieuwsradio een nieuwe programmering. Een nieuw seizoen met met name in de middag wijzigingen. Dat was hard nodig. We moeten als innovatieve zender continu verfrissing en vernieuwing brengen. De concurrentie zit niet stil, de behoeftes van het publiek veranderen, de technologie schrijdt voort, de markt is grillig, de samenleving draait door... Kortom, BNR moet in beweging blijven in de veranderlijke context waarin ze verkeert, zo legt BNR-hoofdredacteur Paul van Gessel uit.

Beste luisteraar,

Ons marktaandeel is afgelopen jaar vanaf 12.00 tot en met de avondspits geslonken naar een niveau dat wij niet acceptabel vinden. BNR heeft een goed publiek dat kwaliteit verwacht. Waar zij afhaakt, leveren wij die blijkbaar onvoldoende. Alle veranderingen richten zich dus op verbetering daarvan.

Wat verandert er?

Peptalk verdwijnt. Het programma is na een succesvolle start twee jaar geleden uitgedoofd en trok erg weinig luisteraars. Ervoor in de plaats komt een programma dat scherper aansluit bij het profiel van onze doelgroep. Om 12.30 (tot 14.00) komt dagelijks Zaken doen met..., een zakelijk actualiteitenprogramma vanaf een wisselende business hotspot verspreid door Nederland. Een mix van economie, beurs, ondernemerschap en ambitie.

Voor Zaken doen met... hebben we drie presentatoren die zelf ook ondernemer zijn: Rens de Jong (voor zichzelf begonnen na vier succesvolle jaren in de hoofdredactie van BNR), Frits Huffnagel (bestuurlijke ervaring en nu adviseur in city-marketing) en Ruud Hendriks (zeer ruime journalistieke ervaring en media-ondernemer pur sang).

In de middag krijgt de BNR-luisteraar meer van onze specialiteit: nieuws!

Om 12.00, 14.00 en 15.00 brengen we een BNR Nieuwsupdate van een half uur, gepresenteerd door o.a. Annette van Soest en Petra Grijzen.

Om 14.30 zoomen we een half uur in op een specifiek domein: BNR Mediazaken (ma.), BNR Europa (di.), BNR Digitaal (wo.), BNR Bernard Hammelburg (do.) en (zelfs een uur) BNR Nationale Autoshow (vr.)

De avondspits van BNR gaat het belangrijkste nieuws meer verdiepen. De stortvloed aan nieuws van overdag is via smarthphone of iPad al bij ons publiek aangekomen, dus wij brengen snel de analyse op de belangrijkste topics. Niels Heithuis is vervangen. Zijn presentatiekwaliteiten staan niet ter discussie, maar die bleken helaas geen garantie voor het resultaat zoals wij dat verwachtten. Niels en BNR zijn in goed overleg uit elkaar gegaan. De nieuwe avondspits krijgt met Roelof Hemmen en Petra Grijzen een nieuw en ook kwalitatief hoogstaand presentatiegeluid.

Enkele avondprogramma's verschuiven live naar het weekend.

Harmke Pijpers brengt zaterdag BNR Duurzaam, BNR Gezond, BNR Denktank plus een halfuur BNR Nieuwsupdate. Er komt bovendien een nieuwe programma over piepjonge ondernemers (Generatie Einstein). BNR Voorkennis met Paul Laseur gaat naar zondag 17.30, voorafgegaan door een half uur nieuws.

Uiteraard gaan we ook de goede beluisterde ochtendspits en het programma van Paul van Liempt daar waar mogelijk aanscherpen. Voor de fan is het bijvoorbeeld belangrijk te weten dat Kees de Kort voortaan om 11.45 zijn analyse zal geven.

Meer nieuws, meer verdieping en betere aansluiting bij onze doelgroep, de macht en kracht van Nederland.

De nieuwe programmering vanaf vandaag is geen nieuwe koers, maar een aanscherping van de bestaande. BNR heeft met aanpassingen in het verleden altijd de weg omhoog weten te vinden. Dat geldt voor de radio, dat blijkt evenzeer het geval op onze begin dit jaar sterk gewijzigde website.

Onze slogan 'Niets houdt je tegen' is de mentaliteit van onze doelgroep, maar ook de drive waarmee BNR de zoektocht inzet naar een hogere kwaliteit, een optimaler bereik in de doelgroep en daarmee een beter zakelijk perspectief.

De medewerkers van BNR hebben er de afgelopen maanden hard aan getrokken om de vernieuwingen van vandaag te realiseren. Komende tijd, dus na de periode van gewenning, hoor ik graag van als onze BNR-luisteraars en lezers of de wijzigingen geslaagd zijn.

Ik wens iedereen veel luisterplezier.

Paul van Gessel
Hoofdredacteur BNR Nieuwsradio

Gerelateerde artikelen